Gediplomeerd sportzorgmasseur; wat is het verschil met sportmasseur?

 

Trots ben ik dat ik zeer recent geslaagd ben voor de opleiding sportzorgmasseur. Maar wat zegt dit nu eigenlijk?

In deze blog leg ik het verschil uit tussen de bekende sportmasseur en de sportzorgmasseur.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de sportzorgmasseur  meer inzicht en behandelmogelijkheden heeft dan een reguliere sportmasseur, om zo een plek in te nemen in de sportzorgketen.

 

 

 

Meer kennis en vaardigheden

 De sportzorgmasseur heeft meer kennis en vaardigheden op drie gebieden:

  • Kennis van blessures, blessurepreventie en blessurebehandelmogelijkheden;
  • Kennis van klinisch redeneren;
  • Kennis van het opzetten, samenwerken en onderhouden van de sportzorgketen.

Tot 2017 kon je na de opleiding Sportmassage de Opleiding Blessurepreventie volgen. Echter, de partners in de sportzorgketen (sportartsen en (sport)fysiotherapeuten) hebben geconstateerd dat het opleidingsniveau van de sportmasseur met een aanvullende opleiding Blessurepreventie onvoldoende was om met hen samen te werken in de sportzorgketen.

  

Blessures

Op het gebied van blessures heeft hij kennis van de meest voorkomende sportblessures en is in staat blessures te behandelen met in acht neming van de grenzen van het domein van de sportzorgmasseur. Ook is hij in staat blessures te voorkomen door het tijdig herkennen van vroegsymptomen en het toepassen van de juiste vorm van preventie.

 

Klinisch redeneren

Het klinisch redeneren stelt de sportzorgmasseur in staat om de relevante informatie uit de screening, anamnese, inspectie, palpatie en functieonderzoek te selecteren en om hiermee effectief een behandelplan op te stellen.

  

Klinimetrie

De sportzorgmasseur leert de behandeling te ondersteunen middels klinimetrie en de behandelingen te evalueren. Ook leert hij alle gegevens systematisch vast te leggen met een digitaal cliëntendossier.

 

Sportzorgketen

Door te leren samenwerken in de sportzorgketen kan de sportzorgmasseur zijn behandeling afstemmen in overleg met (sport)fysiotherapeuten, (sport)artsen en andere partners in de sportzorgketen. Hij leert de behandelmogelijkheden van andere sportzorgverleners kennen en leert wat zijn toegevoegde waarde is in de sportzorgketen.Ook leert hij in zijn regio een sportzorgketen op te zetten en te onderhouden om zo tot de best mogelijke behandeling voor de cliënt te komen.

Tenslotte heeft hij geleerd kritisch te kijken naar zijn eigen handelen, te werken volgens de meest recente en relevante ontwikkelingen in het vakgebied en bij te dragen aan ontwikkeling van het beroep sportzorgmasseur.

 

Bron: www.sportzorgmasseurnet.nl 2017