Blog


Zeker twee miljoen mensen hebben last van hun rug of nek

Zeker twee miljoen mensen in Nederland hebben last van rugpijn of nekpijn. Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Nooit eerder werd de grens van twee miljoen doorbroken.

meer lezen

Hardlopen in de Herfst? Juist wel!

Ja het is herfst. En nee, niet iedereen wordt daar bij van. Dat hardlooprondje wordt dus toch steeds vaker uitgesteld nu de bladeren gaan vallen.  Ik geef je 10 redenen om juist wél naar buiten te gaan voor dat rondje op hardloopschoenen. Hardlopen in de herfst? Ga naar buiten! 

meer lezen

Heeft één keer per week sporten geen zin?

Feit of fabel: heeft één keer per week sporten geen zin? Fabel! Eén keer per week trainen is vrijwel altijd beter dan helemaal niet trainen.

meer lezen

Spierherstel, hoe zit dit eigenlijk?

Wanneer je hard aan het trainen bent, merk je op een bepaald punt dat je moe wordt. Je spieren zullen namelijk na een bepaalde belasting gaan verzuren. Hoe komt dat eigenlijk en wat gebeurt er dan in je spieren? Dat en meer lees je meer in de deze blog .

meer lezen

Marathon voorbereiding

De marathon voorbereiding is het halve werk. Wat moet je wel doen en wat juist niet? Ontdek alles over de perfecte marathon voorbereiding!

meer lezen

Test: BYE! Nutrition, sportvoeding met de natuur in de hoofdrol

BYE! Nutrition is zo’n merk waar ik vrolijk van word. Als hardlooptrainer ken ik de belangen van goede sportvoeding tijdens sportinspanningen.

 

Het bedrijf maakt sportvoeding en je kunt er repen, gels en nog veel meer kopen. Nu is dat op zich niet zo heel bijzonder want er zijn legio merken met sportvoeding, maar toch weet BYE! Nutrition zich te onderscheiden van vele concurrenten. Het merk heeft er namelijk bewust voor gekozen iets heel belangrijks centraal te zetten in haar producten.

Ik heb,  voordat ik deze producten als dealer in het assortiment heb opgenomen, een aantal producten van BYE! zelf uitgeprobeerd en hoe ze bevallen zijn vertel ik je graag.

meer lezen

Pijn in de benen: wat doe je eraan?

Je kent het vast wel. Ben je al een flinke tijd aan het trainen. Het gaat lekker en de prestaties worden steeds beter. Tot zich langzaam maar zeker een irriterende pijn in het onderbeen voordoet: kuitblessure, achillespees- of scheenbeenklachten. Soms ook een felle plotselinge pijn: spierscheurtje of zweepslag. In veel gevallen ben je gedwongen om de sport waar je net zoveel plezier aan beleeft, voor langere of kortere tijd te staken. Weg plezier in het lopen. En zie na vaak langdurig herstel dan maar weer eens op het oude niveau te komen. Vaak durf je je dan ook niet meer voor de volle honderd procent te geven vanwege de angst dat de blessure terugkomt. En die angst is niet eens ten onrechte.

meer lezen

Veelvoorkomende blessures

Blessures, voorkomen is beter dan genezen

Voor een hardloper is er natuurlijk maar weinig vervelender dan een blessure. Je kunt ze oplopen op alle mogelijke plaatsen en dus is het moeilijk om in het algemeen iets te zeggen over het voorkomen of verzorgen van blessures. Elke blessure is uniek, maar toch zijn er blessures die vaker voorkomen dan andere. Als je weet hoe je die kunt verhelpen of nog liever voorkomen, ben je alweer een stap voor op anderen.

meer lezen

Hardlopen tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramadan hoef je het hardlopen zeker niet opzij te schuiven. Met deze tips kun je gewoon blijven trainen.

meer lezen 0 Berichten

De perfecte trainingsweek

Wat is je plan voor je volgende looptraining? Je loopt waarschijnlijk op gevoel, dat wil zeggen zo ver en zo snel (of langzaam) als je zin en tijd hebt. Dat is op korte termijn prima, maar het kan waardevol zijn om iets meer structuur in je wekelijkse trainingen te brengen. Het juiste plan helpt je gemotiveerd te blijven, de juiste mix van trainingen te doen om je fitheid op te bouwen met een minimum aan blessurerisico, en met genoeg hersteltijd om vermoeidheid te vermijden.

 

Hieronder vind je hoe je de perfecte hardloopweek ontwerpt.

meer lezen 0 Berichten

De 20 beste voedingsproducten voor oudere sporters

Oudere hardlopers moeten hard werken om hun spiermassa in stand te houden. De afname van spieren is een van de eerste veranderingen in het lichaam die worden veroorzaakt doordat je ouder wordt. Dit proces – sarcopenie – begint rond je 40ste en versnelt zodra je de 75 gepasseerd bent.

meer lezen 0 Berichten

Hoe begin ik? Zo begin je en blijf je lopen

Heb je de beslissing genomen met lopen te beginnen, maar ben je bang dat al snel nadat je begonnen bent er weer de brui aan te geven? 

 

meer lezen 0 Berichten

3 tips om verloren trainingen in te halen

Kies voor plan B

Als je een of meerdere weken training hebt gemist, is het belangrijk om het hardlopen weer rustig op te pakken in plaats van verder te gaan waar je gebleven was.

meer lezen 0 Berichten

Massage en hardlopen. Heeft het zin?

Heeft massage na een pittige training zin? Experimenten met konijnen geven meer inzicht.

Een betrouwbaar onderzoek doen naar de effecten van massage is moeilijk. Al is het maar omdat je niet ongemerkt iemand over de benen kunt wrijven. Een placebo-massage bestaat niet. Dat maakte het lastig om te onderzoeken of er iets gebeurt als je een massage krijgt na een stevige training, en zo ja, wat de gevolgen van die massage zijn. 

meer lezen 0 Berichten

Vijf manieren om goed te herstellen

Heerlijk dat lopen, en nog heerlijker als je goed herstelt.

 

Je lekker inspannen door een eind te gaan hardlopen, is leuk, nuttig en geeft je een fijn gevoel. Maar spierpijn en uitputting na afloop veroorzaken een soort kater die je liever kwijt dan rijk bent.

Hoe sneller je herstelt, des te eerder je weer lekker kunt hardlopen. Misschien niet elke dag, want je kunt ook te veel doen, maar toch zo dat je snel weer verlangt naar de volgende keer. Heerlijk toch?

meer lezen 0 Berichten

Start met een goede warming-up

Start met een goede warming-up

Voordat je gaat sporten, moeten je spieren, pezen en bloedsomloop even warmdraaien. Daarna zijn ze klaar om sportief te presteren. Zonder goede warming-up vraag je bijna om blessures. 

 

meer lezen 0 Berichten

Alternatieven voor het lopen

Het beoefenen van andere sporten dan lopen alleen, kan voor lopers best verfrissend zijn.

 

Voor hardlopers is het uitermate goed om rustdagen in te vullen met alternatieve sporten. Dat wordt – met een Amerikaanse term – ook wel crosstraining genoemd, wat iets heel anders is dan het aloude veldlopen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, fietsen of fitness.

meer lezen 0 Berichten

Lang en langzaam: ook voor jou

De wekelijkse lange langzame duurloop.

Je primaire doel in de voorbereiding op een wedstrijd is het maken van zoveel mogelijk kilometers voordat je echt vermoeid raakt.

 

De daarvoor prima geschikte lange langzame duurloop is zeker niet alleen bedoeld voor marathonlopers. Ook als je bijvoorbeeld traint voor de 10 kilometer kun je profiteren van de volgende effecten:

meer lezen 0 Berichten

Lopen in de kou gunstig

Het is misschien even wennen, die eerste keer vorst, maar hardlopers profiteren ervan.

meer lezen 0 Berichten

Hardlopen door de modder

Tips voor doorzetters om het lopen in de modder wat veiliger te maken.

Verklein de kans op het verstuiken van een enkel. Het was de afgelopen maanden misschien wat droog, maar vorig jaar begon het in de herfst te regenen en dat hield pas in het voorjaar weer op. Zompige bossen waren het gevolg, zodat die bijna niet begaanbaar waren.

Zuigende blubber en enkeldiep drijfzand maken een training in de natuur er misschien niet aantrekkelijker of in ieder geval niet makkelijker op. De kans op het verstuiken van je enkels of op zijn minst ongewild maken van een sliding richting dreksloot of boerenberm loert achter elke boom en bocht.

 

 

meer lezen 0 Berichten