Artikels


Sporten en griep: wat te doen?

 

Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een ontsteking. 

 

meer lezen

Meest voorkomende hardloopklachten

Hardloopklachten komen regelmatig voor bij zowel recreatieve als competitieve hardlopers.

Dit komt omdat bij elke landing ongeveer 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht op de schoenen terecht komt.

 

Wat is de oorzaak van hardloopklachten? Wat zijn de meest voorkomende klachten? In deze blog kun je dit lezen.

 

meer lezen

Gediplomeerd sportzorgmasseur; wat is het verschil met sportmasseur?

 

Trots ben ik dat ik zeer recent geslaagd ben voor de opleiding sportzorgmasseur. Maar wat zegt dit nu eigenlijk?

In deze blog leg ik het verschil uit tussen de bekende sportmasseur en de sportzorgmasseur.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de sportzorgmasseur  meer inzicht en behandelmogelijkheden heeft dan een reguliere sportmasseur, om zo een plek in te nemen in de sportzorgketen.

 

 

 

meer lezen

Basisvoeding voor de sporter: de sportvoedingspiramide

 

De sportvoedingspiramide is een handige tool die veel sportdiëtisten gebruiken om sporters inzichtelijk te maken welke voeding en/of supplementen zij nodig hebben en waar er voor sporters nog (veel) winst te behalen is.

 

De piramide is opgebouwd uit 3 lagen:

  • basisvoeding,
  • sportspecifieke voeding
  • en supplementen.
meer lezen

Rugpijn en gezonde voeding

Wat heeft voeding eigenlijk met rugpijn te maken? En waarom is gezonde voeding belangrijk bij rugklachten? Welk effect heeft gezonde voeding  op lichamelijk klachten zoals rugpijn? 

 

Een tussenwervelschijf van uw rug bestaat voor een groot deel uit water. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om genoeg water te drinken wanneer u rugklachten heeft. 

 

 

meer lezen

Last van hooikoorts? Pollen kunnen nu al voor problemen zorgen!

 

Door de zeer warme december en januari ligt de ontwikkeling in de natuur een maand voor op schema. Mensen die last hebben van hooikoorts moeten eerder dan normaal rekening houden met klachten door de pollen van hazelaars en elzen.

meer lezen

Zeker twee miljoen mensen hebben last van hun rug of nek

Zeker twee miljoen mensen in Nederland hebben last van rugpijn of nekpijn. Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Nooit eerder werd de grens van twee miljoen doorbroken.

meer lezen

Hardlopen in de Herfst? Juist wel!

Ja het is herfst. En nee, niet iedereen wordt daar bij van. Dat hardlooprondje wordt dus toch steeds vaker uitgesteld nu de bladeren gaan vallen.  Ik geef je 10 redenen om juist wél naar buiten te gaan voor dat rondje op hardloopschoenen. Hardlopen in de herfst? Ga naar buiten! 

meer lezen

Heeft één keer per week sporten geen zin?

Feit of fabel: heeft één keer per week sporten geen zin? Fabel! Eén keer per week trainen is vrijwel altijd beter dan helemaal niet trainen.

meer lezen

Spierherstel, hoe zit dit eigenlijk?

Wanneer je hard aan het trainen bent, merk je op een bepaald punt dat je moe wordt. Je spieren zullen namelijk na een bepaalde belasting gaan verzuren. Hoe komt dat eigenlijk en wat gebeurt er dan in je spieren? Dat en meer lees je meer in de deze blog .

meer lezen

Marathon voorbereiding

De marathon voorbereiding is het halve werk. Wat moet je wel doen en wat juist niet? Ontdek alles over de perfecte marathon voorbereiding!

meer lezen

Test: BYE! Nutrition, sportvoeding met de natuur in de hoofdrol

BYE! Nutrition is zo’n merk waar ik vrolijk van word. Als hardlooptrainer ken ik de belangen van goede sportvoeding tijdens sportinspanningen.

 

Het bedrijf maakt sportvoeding en je kunt er repen, gels en nog veel meer kopen. Nu is dat op zich niet zo heel bijzonder want er zijn legio merken met sportvoeding, maar toch weet BYE! Nutrition zich te onderscheiden van vele concurrenten. Het merk heeft er namelijk bewust voor gekozen iets heel belangrijks centraal te zetten in haar producten.

Ik heb,  voordat ik deze producten als dealer in het assortiment heb opgenomen, een aantal producten van BYE! zelf uitgeprobeerd en hoe ze bevallen zijn vertel ik je graag.

meer lezen

Pijn in de benen: wat doe je eraan?

Je kent het vast wel. Ben je al een flinke tijd aan het trainen. Het gaat lekker en de prestaties worden steeds beter. Tot zich langzaam maar zeker een irriterende pijn in het onderbeen voordoet: kuitblessure, achillespees- of scheenbeenklachten. Soms ook een felle plotselinge pijn: spierscheurtje of zweepslag. In veel gevallen ben je gedwongen om de sport waar je net zoveel plezier aan beleeft, voor langere of kortere tijd te staken. Weg plezier in het lopen. En zie na vaak langdurig herstel dan maar weer eens op het oude niveau te komen. Vaak durf je je dan ook niet meer voor de volle honderd procent te geven vanwege de angst dat de blessure terugkomt. En die angst is niet eens ten onrechte.

meer lezen

Veelvoorkomende blessures

Blessures, voorkomen is beter dan genezen

Voor een hardloper is er natuurlijk maar weinig vervelender dan een blessure. Je kunt ze oplopen op alle mogelijke plaatsen en dus is het moeilijk om in het algemeen iets te zeggen over het voorkomen of verzorgen van blessures. Elke blessure is uniek, maar toch zijn er blessures die vaker voorkomen dan andere. Als je weet hoe je die kunt verhelpen of nog liever voorkomen, ben je alweer een stap voor op anderen.

meer lezen

Hardlopen tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramadan hoef je het hardlopen zeker niet opzij te schuiven. Met deze tips kun je gewoon blijven trainen.

meer lezen 0 Berichten

De perfecte trainingsweek

Wat is je plan voor je volgende looptraining? Je loopt waarschijnlijk op gevoel, dat wil zeggen zo ver en zo snel (of langzaam) als je zin en tijd hebt. Dat is op korte termijn prima, maar het kan waardevol zijn om iets meer structuur in je wekelijkse trainingen te brengen. Het juiste plan helpt je gemotiveerd te blijven, de juiste mix van trainingen te doen om je fitheid op te bouwen met een minimum aan blessurerisico, en met genoeg hersteltijd om vermoeidheid te vermijden.

 

Hieronder vind je hoe je de perfecte hardloopweek ontwerpt.

meer lezen 0 Berichten

De 20 beste voedingsproducten voor oudere sporters

Oudere hardlopers moeten hard werken om hun spiermassa in stand te houden. De afname van spieren is een van de eerste veranderingen in het lichaam die worden veroorzaakt doordat je ouder wordt. Dit proces – sarcopenie – begint rond je 40ste en versnelt zodra je de 75 gepasseerd bent.

meer lezen 0 Berichten

Hoe begin ik? Zo begin je en blijf je lopen

Heb je de beslissing genomen met lopen te beginnen, maar ben je bang dat al snel nadat je begonnen bent er weer de brui aan te geven? 

 

meer lezen 0 Berichten

3 tips om verloren trainingen in te halen

Kies voor plan B

Als je een of meerdere weken training hebt gemist, is het belangrijk om het hardlopen weer rustig op te pakken in plaats van verder te gaan waar je gebleven was.

meer lezen 0 Berichten

Massage en hardlopen. Heeft het zin?

Heeft massage na een pittige training zin? Experimenten met konijnen geven meer inzicht.

Een betrouwbaar onderzoek doen naar de effecten van massage is moeilijk. Al is het maar omdat je niet ongemerkt iemand over de benen kunt wrijven. Een placebo-massage bestaat niet. Dat maakte het lastig om te onderzoeken of er iets gebeurt als je een massage krijgt na een stevige training, en zo ja, wat de gevolgen van die massage zijn. 

meer lezen 0 Berichten