Spierherstel, hoe zit dit eigenlijk?

Wanneer je hard aan het trainen bent, merk je op een bepaald punt dat je moe wordt. Je spieren zullen namelijk na een bepaalde belasting gaan verzuren. Hoe komt dat eigenlijk en wat gebeurt er dan in je spieren? Dat en meer lees je meer in de deze blog .

 

Wat gebeurt er als je traint?

Je herkent het vast, wanneer je een zware training hebt gehad dan kan het zijn dat je spieren in de opvolgende dagen stijf en pijnlijk zijn, oftewel 'Je hebt spierpijn!'. 

Wie de spieren wil ontwikkelen, zal zijn of haar lichaam steeds een nieuw trainingsprikkel moeten geven. Bijvoorbeeld, wanneer je begint met 5 km hardlopen, zal dit steeds eenvoudiger worden voor je lichaam. Je spieren worden sterker. Bij uitbreiding van je training moet je lichaam zich weer opnieuw aanpassen, ook wel adaptatie genoemd. 

 

2 soorten spieren

Hoe komt het dat een sporter bij verschillende sportactiviteiten erg gespierd is maar een andere bouw heeft? Een kickbokser heeft een compleet andere bouw dan een professionele marathonloper. Dit komt vooral omdat dat beide een apart soort spiervezel gebruiken. Deze twee soorten spiervezels worden ook wel type 1 en type 2 spiervezels genoemd.

 

Type 1

Rode spiervezels worden ook wel slow twitch genoemd (type 1) en komen vooral voor bij duursporters. Deze spiervezels hebben een lang uithoudingsvermogen en zijn bestand tegen vermoeidheid.  Hypertrofie, ook wel spiergroei genoemd vindt plaats door training van het zuurstofsysteem en zorgt voor een toename van mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes in spiercellen, toename in mitochondriën zorgen niet voor een vergroting van de spier. Hierdoor associëren we marathonlopers vaak met een lang en dun postuur.

 

Type 2

Witte spiervezels worden ook wel fast twitch (type 2) genoemd en komen vooral voor bij krachtsporters zoals bodybuilders. Fast twitch weefsel kenmerkt zich door de explosieve kracht die het kan leveren. Door middel van overload training kan de spier worden getraind waardoor er vergroting van spierweefsel, ook wel hypertrofie genoemd, plaatsvindt.

 

Hoe kan je spierherstel optimaliseren?

Na het sporten willen we natuurlijk graag herstellen, zodat we snel weer kunnen trainen. Voeding speelt daarin een grote rol. Hieronder wat tips voor voeding rondom je training. Met de producten van BYE! Sportvoeding  zijn jouw spieren binnen no-time klaar om weer te worden uitgedaagd!

 

Voor iedereen is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen, eiwitten zijn namelijk de bouwstoffen van het lichaam. Bepaalde doelgroepen, zoals fanatieke sporters en bodybuilders, hebben een hogere behoefte. Eiwitten zijn namelijk voor deze groep extra nuttig omdat eiwitten een positieve invloed hebben op de groei, instandhouding en het herstel van spiermassa.

 

Voor, tijdens en na het sporten is het van belang om het juiste voedingsproduct op de juiste tijd in te nemen:

 

Voor het sporten:

BYE! Endurance Bar zorgt ervoor dat er energie vrijkomt. Die energie heb je nodig om een topprestatie te leveren. 

Tijdens het sporten:

BYE! Nutrition Energy shot is zo samengesteld om je een boost van energy te geven. Vooral als je er echt door heen zit geeft je het extra energie om je er nog meer uit je prestatie en/of training te halen

BYE! Magnesium Electrolyte Shot is een voedingssupplement die speciaal is samengesteld voor sporters met als doel om spierkrampen te voorkomen bij training en tijdens wedstrijden.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Simpel gezegd doet magnesium het volgende: wanneer je spieren vanuit het zenuwstelsel een signaal krijgen om zich aan te spannen, komt er calcium vrij in de spier. Door het vrij komen van calcium trekt de spier samen. Magnesium zorgt ervoor dat de spier weer ontspant. Er bestaat dus een samenwerking tussen calcium en magnesium in de spier. 

BYE! Pro Isotonic Gel één van de krachtigste gels op dit moment en bevat o.a.  BCAA, L-Arginine, L-Citruline, Framboos ketonen die spierafbraak tegengaan, zorgen voor spierherstel, spiergroei, betere doorbloeding en een betere vetverbranding. Eenvoudig en heerlijk om weg te drinken tijdens het sporten.

BYE! isotonic sportdrink zorgt voor aanvulling van mineralen en vocht is dus heel belangrijk. Je voorkomt  het verlies aan prestatievermogen, houd je vocht balans op peil en belangrijke koolhydraten aangevuld.  

BYE! Endurance Booster (op poederbasis) is ontwikkeld en geproduceerd om de sportieve prestatie van actieve sporter(s)te ondersteunen, optimaliseren en de toevoer van energie en essentiële elektrolyten (mineralen) te verbeteren. Met name belangrijk bij duursporten meer dan 2 uur.

Binnen 30 - 45 min na het sporten

BYE! Endurance Booster (op poederbasis) is ontwikkeld en geproduceerd om de sportieve prestatie van actieve sporter(s)te ondersteunen, optimaliseren en de toevoer van energie en essentiële elektrolyten (mineralen) te verbeteren. Zorgt voor een sneller herstel.

  

Training met spierpijn, of juist rust houden?

Trainen met spierpijn kan, maar is niet het allerbeste. Je kan je door de spierpijn vaak minder goed bewegen dan normaal, hierdoor train je niet helemaal optimaal. Ook hebben je spieren minder tijd om te herstellen van een vorige training. Om de schade in de spieren te laten herstellen spelen voeding en rust een grote rol. Wanneer je voeding dermate toereikend is en je zorgt voor voldoende rust voor je lichaam, zullen de spieren herstellen. Gemiddeld heeft men 48 tot 72 uur nodig om volledig te herstellen. Dit is afhankelijk van de training, het herstelvermogen en de mate waarin het lichaam reeds getraind is.

 

Zorg goed voor je spieren!

De FIT Sportbalsem zorgt voorafgaand aan het sporten dat de spieren zijn verwarmd en voor een betere doorbloeding.

Na het sporten zorgt een balsem voor een sneller herstel door de diepere werking op de spieren.

 

En last but not least :)..

Bezoek regelmatig MdR Sportmassage zodat je spieren optimaal de nodige zorg en aandacht krijgen. In overleg met jou en op maat wordt het beste behandelplan voor je gemaakt.