Veelgestelde vragen

  

Waarom MdR Sportmassage?

 • MdR Sportmassage doet meer dan alleen masseren. Door het volgen van specifieke bijscholingen worden gespecialiseerde technieken toegepast tijdens de (sport)massage; aandachtsgebieden, gericht op de cliënt en de klachten die worden ervaren.
 • MdR Sportmassage heeft een zeer brede kennis en behandelingsmogelijkheden, waaronder ook Dry Needling en Medical Taping. Zo kunt u voor veel klachten bij ons terecht en kunnen deze behandelingen gecombineerd worden.
 • MdR Sportmassage luistert naar u, is flexibel en overlegt met u uw doelstellingen en/of wensen.  
 • MdR Sportmassage past ook andere behandelmethoden toe (bijv. medical taping) waardoor een breed scala aan behandelingen kunnen worden gegeven of kunnen worden gecombineerd; op 1 adres.
 • Tenslotte vindt MdR Sportmassage het belangrijk dat de behandelingen betaalbaar zijn; doordat de praktijk in huis is gelegen kan dit gerealiseerd worden

Ik ben geen sporter, kan ik dan een sportmassage nemen?
Natuurlijk kunt u ook als niet sporter terecht. Denk bijvoorbeeld aan klachten zoals last van vermoeide benen, stijve nek - schouder – rug klachten of als ontspanning.

Er worden geen erotisch getinte massages gegeven.

 

  

Ik gebruik medicijnen of heb overige medische klachten, kan ik dan worden gemasseerd?
Ja, wanneer u voor het eerst een afspraak heeft bij MdR Sportmassage vragen wij u een anamneseformulier (vragenlijst) in te vullen. Hierop kunt u aangeven of, en zo ja, welke medicatie u gebruikt en of u overige medische klachten heeft. Op basis van dit formulier en het gesprek zullen wij bij bepalen of er een aangepaste behandeling plaats moet vinden

 

Wanneer mag er absoluut geen massage plaatsvinden?
Er zijn diverse momenten waarbij sportmassage niet uitgevoerd mag worden. Zo mag u o.a. geen alcohol genuttigd hebben voor een sportmassage, geen koorts hebben en in fysieke gezonde toestand zijn. 

Let op: dit zijn algemene indicaties. Op basis van uw persoonlijke situatie kan er gekeken worden wat wij voor u kunnen betekenen. Neem altijd contact op indien u zeker wilt weten of u behandeld kunt worden.

 

Wat is het verschil tussen de reguliere (sport)massage en de F.I.T. (sport)massage?

Bij de F.I.T. (sport)massage wordt er gebruik gemaakt van andere producten: de F.I.T. sportbalsem in combinatie met de F.I.T. massageolie. Deze producten geven een meer intensieve werking in het onderliggend weefsel, werken vrijwel direct pijndempend, zorgen voor een betere doorbloeding en sneller herstel. 

Voor meer informatie klik hier

 

Waarom zou ik de F.I.T. balsem aanschaffen voor thuisgebruik?  

 • F.I.T. balsem kan voor veel doeleinden thuis gebruikt worden, zoals: Sportblessures, Preventie van blessures, Snel herstel na sportinspanning, Artritis, Chronische pijn, Pijn aan onderrug, heup en nek, Gewrichtspijn, schouderpijn, Spierpijn, Slijmbeursontsteking, Peesontsteking, Overbelaste spieren en verstuikingen, Ischialgiepijn (been), Carpaal tunnel syndroom, Fibromyalgiepijnen, maar ook preventief. Voor meer productinformatie klik hier
 •           F.I.T. balsem ervoor zorgt, dat je bij gebruik voorafgaand aan je (loop)sport, je spieren nagenoeg geen of geheel geen last hebben van de verzuring?

 • F.I.T. balsem ervoor zorgt, dan je na afloop van je wedstrijd, loop, of training perfect kunt herstellen, zodat je geen last hebt de volgende dag van stijve spieren, spierpijn, etc.
 • F.I.T. balsem ook bij verkoudheid goede diensten bewijst voor een 'stoombadje'. Handdoek over je hoofd en een stoombad en je luchtwegen gaan weer open.
 • F.I.T. balsem niet valt onder de ‘verwarmende’ spier balsems en ook niet onder de verkoelende spierbalsems, maar valt onder BEIDE groepen! F.I.T. verwarmt eerst en gaat daarna geleidelijk over in verkoeling, dus een twee-in-één-product en heb je geen twee aparte producten nodig. 
 • In de F.I.T. balsem zijn  geen pijnstillers opgenomen, omdat dit zeker bij actieve mensen zoals sporters alleen maar nadelige effecten heeft. Als je gebruik maakt van pijnstillers in een spierbalsem, neem je a.h.w. de pijnprikkel weg, waardoor mensen ongemerkt een blessure kunnen oplopen. Dit effect is identiek aan het gebruik van producten met een sterk verwarmend karakter, zoals Red Hot, Tiger Balsem Hot e.d. Warmte en pijnstillers maskeren het gevoel. De balsem heeft op zich een pijn dempend karakter. 

Hoe vaak moet je gemasseerd worden, wil het nuttig blijven?

1. Zeker voor sporters is één keer in de twee weken is zeker aan te bevelen. Zo mogelijk elke week. Spreek altijd af 1-2 dagen voor en ná een zware training. En zeker rondom een zware wedstrijd. Een sportmasseur kan dan het meeste van het lichaam ‘aflezen’. Hij kan dan het beste aanvoelen, hoe het lichaam op die zware belasting gereageerd heeft. Of het lichaam al hersteld is, of nog niet. Waar de eventuele zwakke plekken zitten, e.d. Hij kan dan zijn adviserende taak het beste uitvoeren. Daarnaast adviseert hij om tijdens rustperiode goed uw spieren en lichaam te onderhouden middels massagebehandelingen.

2. In het algemeen geldt dat de frequentie afhankelijk is van uw klachten en welk doel u voor ogen heeft en de gezondheidstoestand van uw lichaam. Tijdens de eerste afspraak zullen we samen met u een behandelplan bepalen en met u bespreken.

Voor meer informatie klik hier

 

Ik heb wel eens gehoord, dat je naakt op een bank moet gaan liggen?

Flauwekul. Bij MdR Sportmassage houd je je ondergoed, beha of bikinitop gewoon aan.  Als regel geldt, dat alleen dat deel van het lichaam ontbloot is, waaraan wordt gewerkt. De rest is afgedekt. 

 

Is er een minimale leeftijdsgrens voor massagebehandelingen?

MdR Sportmassage hanteert een minimale leeftijdsgrens van 12 jaar voor (massage)behandelingen. 

Cliënten jonger dan 16 jaar worden uitsluitend onder toezicht van ouders/verzorgers behandeld. 

 

Wat is het voordeel van Dry Needling?

Dry Needling is de meest effectieve manier om triggerpoints te laten ontspannen. De spieren en/of zenuwbaan worden met een droge naald aangeprikt.

 

Waarom Dry Needling bij MdR Sportmassage?

MdR Sportmassage volgt de hele spier/zenuwbaan; verschillende triggerpoints worden aangeprikt. Door daarnaast de naalden even te laten zitten zorgt dit voor een langere doorwerking.

Dit in tegenstelling tot vele andere Dry Needling behandelingen waar met een enkele naald wordt aangeprikt.

 

Kan Medical Taping altijd?

In een aantal gevallen gelden er contra-indicaties met betrekking tot behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van medical tape. Hieronder vind u de voornaamste:

Trombose:  doordat de tape de circulatie aanzet, kan, voor zover bekend bij ons, wellicht een bloedprop losschieten.

Huid-defecten: De tape is niet steriel. Tapen over een huid-defect is daarom af te raden. Als medical tape daarentegen om het huiddefect of de wond wordt gelegd, zorgt de stimulering van de circulatie juist voor een sneller weefselherstel. 

Zwangerschap: via de segmentale samenhang kan er invloed worden uitgeoefend op de baarmoeder. Aangezien vooralsnog niet bekend is of dit de zwangerschap kan beïnvloeden, is voorzichtigheid geboden bij aanleggen van de tape over huidgebieden met een segmentale samenhang in relatie tot de baarmoeder.

 

Doet een sportmasseur wat anders dan een fysiotherapeut?

Een Masseur masseert mensen voor het behandelen van specifieke pijnklachten of om ze te laten ontspannen. 

Afhankelijk van waar je als Masseur terecht komt richt je je bijvoorbeeld op sportblessures veroorzaakt door inspanning, pijnbestrijding bij chronische of acute klachten, verbetering van mobiliteit, ontspanning zonder klachten. De sportmasseur is veel meer preventief bezig en verleent eerste hulp op het veld bij een verrekte spier e.d. Zijn werk is erop gericht om juist blessures te voorkomen. Dat poogt hij te bewerkstelligen door te masseren, te bandageren en, vooral, door te adviseren. Tevens kan hij worden ingeschakeld om je enige tijd te begeleiden, nadat je door de arts hersteld bent verklaard. De risico op het terugkrijgen van de blessure wordt dan verkleind. De sportmasseur werkt met zijn handen en is praktijkgericht. 

 

Een Fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel, dat wil zeggen: klachten over houding, beweging, gewrichten, ademhaling, zwellingen, evenwicht, motoriek of spieren.

Een Fysiotherapeut onderzoekt patiënten en aan de hand van zijn bevindingen wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Een Fysiotherapeut moet voor elk individueel geval een passende behandeling samenstellen en deze bij uitblijven van het gewenste effect kunnen aanpassen. Klachten worden met verschillende therapieën behandeld (bijvoorbeeld, oefentherapie/ bewegingstherapie, elektrotherapie en fysische therapie) en er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen als fitnessapparatuur, klimrekken en ballen. De fysiotherapeut is veel meer ‘herstellend’ bezig. De fysiotherapeut spreekt dan ook van ‘patiënt’ en de sportmasseur niet. 

  

Wat wordt er verstaan onder een anamnese?

Met name bedoeld voor de sportmassage. Een anamnese is een uitgebreidere variant van het korte intake gesprek. Er wordt dieper op de aard van een klacht ingegaan, eventueel aangevuld met functietesten. Vanuit de anamnese kan dan een behandelplan worden opgesteld. 

Ook kan de anamnese uitwijzen dat doorverwijzing naar een paramedicus nodig is, omdat de klacht buiten de bevoegdheid van de sportmasseur ligt. Natuurlijk kunnen wij zorg dragen voor de juiste doorverwijzing.

Let wel, indien de masseur niet volledig of verkeerd ingelicht wordt kunnen wij niet aansprakelijk gesteld worden voor schade en of letsel ten gevolge van een door ons uitgevoerde massage of behandelplan. 

 

Wat wordt verstaan onder de adviserende taak van de sportmasseur?

Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste wat een sportmasseur doet. Doordat de sporter bij hem op de massagebank ligt, kan hij precies aanvoelen, hoe het lichaam van die sporter op de trainingen gereageerd heeft. Of hij teveel doet, of juist te weinig. Of er een blessure zit aan te komen, of dat er nog wel best even doorgetraind kan worden. Een sporter heeft met zijn sportmasseur een veel sterker contact dan met zijn huisarts of met een trainer. Dat komt doordat je een tijdlang met je handen aan zijn lichaam bezig bent. De sporter vertelt wat hij wil gaan trainen en de sportmasseur kan hem dan adviseren of hij dat wel of niet lichamelijk kan opbrengen. Of dat hij verwacht dat er dan blessures komen. Hij voelt a.h.w. naar de spanning en naar de verkortingen in de spieren. Daar haalt hij zijn informatie over de belastbaarheid van de sporter. Vooral voor de ‘losse’ sporter is een sportmasseur eigenlijk een must. Die ontbeert juist dat klankbord. Iemand die hem kan adviseren, kan afremmen of kan oppeppen. Ook kan de sportmasseur eventuele afwijkingen aan het bewegingsapparaat constateren. Afwijkingen die naderhand kunnen leiden tot blessures. Beenlengteverschil bijvoorbeeld.

  

Ik wil sportmassage/sportverzorging op mijn vereniging. Kunnen jullie dit verzorgen?
Ja, Indien u sportverzorging wilt hebben voor uw verenigingen of ondersteuning nodig op een toernooi, dan kunt u contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Wat gebeurt er met mijn privé gegevens?

Uw privacy is uitermate belangrijk voor ons. Verzamelde gegevens worden zorgvuldig opgeslagen in een dossier, niet toegankelijk voor derden. Ook worden deze gegevens niet verstrekt aan derden.

 

Moet ik handdoeken meenemen?

Nee, deze zijn ruimschoots aanwezig in onze praktijk. 

 

Worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekering? 

Ja, Per 16 maart 2020 worden sportmassages (deels) vergoed door verschillende zorgverzekeraars.