Rugpijn en gezonde voeding

Wat heeft voeding eigenlijk met rugpijn te maken? En waarom is gezonde voeding belangrijk bij rugklachten? Welk effect heeft gezonde voeding  op lichamelijk klachten zoals rugpijn? 

 

Een tussenwervelschijf van uw rug bestaat voor een groot deel uit water. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om genoeg water te drinken wanneer u rugklachten heeft. 

 

 

Overgewicht en rugpijn

Tegenwoordig hebben veel mensen overgewicht. Dit kan invloed hebben op uw rugklachten. In ons dagelijks leven is de belasting op de rug al heel groot. Wanneer u te maken heeft met overgewicht, zorgt dit voor een nog grotere belasting op de wervelkolom: één van de redenen waarom gezond eten zo belangrijk is!

 

Een belangrijk aspect wanneer het gaat om afvallen is dat u let op uw calorie-inname. Wanneer u meer calorieën verbrandt dan u verbruikt, zult u afvallen. Gezonde keuzes hoeven niet altijd te betekenen dat u afvalt: een handje noten bevat bijvoorbeeld al snel een grote hoeveelheid calorieën! Alleen minder calorieën innemen dan dat u dagelijks verbruikt, zal zorgen voor afname van uw gewicht. Wanneer u afvalt, zult u merken dat bewegen makkelijker gaat. Met als gevolg dat u zich fitter gaat voelen en u weer zin krijgt om te gaan bewegen. En bewegen is goed voor de rug.

 

Rugpijn en gezonde voeding

Gezond eten, waar moet u beginnen? Wat is nu wel en niet gezond? Probeer voornamelijk onbewerkte producten te eten en vermijd zoveel mogelijk suiker, zoetstoffen en E-nummers. Een tip: lees de verpakking en kijk welke ingrediënten er in een product zitten. Handig om te weten is dat de ingrediënten worden vermeld in de volgorde van hoeveelheid. Het ingrediënt dat het meeste voorkomt in het product staat vooraan. Wanneer dus op de verpakking als eerste ingrediënt ‘suiker’ wordt benoemd (of een van de vele suikersoorten zoals fructose en glucose), kunt u dit product misschien beter laten staan.  

 

Water drinken bij rugpijn

Voldoende water drinken is ook heel belangrijk. De tussenwervelschijven van uw rug bestaan voor een groot deel uit water. Deze fungeren in ons lichaam als een soort schokdempers. Tijdens uw dagelijkse activiteiten zoals werk en sport neemt de druk op de tussenwervelschijf toe. Wanneer u te weinig drinkt, zal de vochtbalans van de schijf verstoord worden, wat invloed kan hebben op lage rugklachten. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken wanneer u te maken heeft met rugklachten.

 

Daarnaast bestaan onze spieren voor 75% procent uit water en kan een tekort aan water ervoor zorgen dat de spieren minder goed kunnen functioneren. Watertekort kan tevens zorgen voor spierkrampen. Met de volgende formule kunt u berekenen hoeveel vocht u minimaal zou moeten drinken op een dag: 0,03 x uw lichaamsgewicht = de hoeveelheid liter water.

 

Bron: https://www.fysius.nl/actueel/artikelen/gezonde-voeding-en-rugpijn