Dry Needling; wat is dat?

Dry Needling, je hebt er vast wel eens een keer van gehoord en je weet dat het iets is met (droge) naalden, maar wat het nu precies is? In deze blog lees je er van alles over!

 

Dry Needling is een extra hulpmiddel om jouw herstel te bevorderen en/of te ondersteunen. Dry Needling is een nieuwere behandelmethode, die toegepast mag worden door fysiotherapeuten of artsen en sportmasseurs met een afgeronde opleiding “Dry Needling”. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een “droge” (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

 

Nu denken veel mensen bij behandelen met naalden direct aan acupunctuur. Maar Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Deze blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de “energie” in het lichaam. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren; de zogenaamde “Triggerpoints”, en is hiermee dus geen “energie” behandeling.

 

Maar wat zijn dan die zogenaamde “Triggerpoints”? Een Triggerpoint is een “knoop” in een spier, die naast de lokale drukpijn, vaak ook pijn op afstand veroorzaakt (elders in het lichaam). Deze kunnen zich in vele vormen uiten, bijvoorbeeld in pijn, stijfheid, kramp in de spier of op afstand. Maar ook bewegingsbeperkingen of een verminderde kracht genereren. Ook hoofdpijn, duizeligheid, aangezichtspijn en tintelingen kunnen worden geuit door Triggerpoints.

 

Het ontstaan van die Triggerpoints kan meerledig zijn. Het kan acuut ontstaan, of chronisch. Daarnaast kunnen ze ontstaan door langdurige afwezigheid van bewegingen (bijvoorbeeld bij gips of het dragen van een brace) of juist langdurige overbelasting. Psychologische factoren kunnen ook ter grondslag liggen aan Triggerpoints (zoals stress, burn-out of een depressie). Kortom; vele diverse oorzaken, waar wel degelijk een oplossing voor te vinden is!