Hardlopen tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramadan hoef je het hardlopen zeker niet opzij te schuiven. Met deze tips kun je gewoon blijven trainen.

 

Extra belasting voor je lichaam

De traditionele vastenmaand begint elk jaar op een andere datum. Dertig dagen lang alleen vóór zonsopgang en na zonsondergang eten en drinken maakt sporten lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

‘Door lange tijd niet te eten en te drinken en weinig te slapen belast je je lichaam extra. De intensiteit, duur en frequentie van trainingen kun je daarom maar beter aanpassen. Het hangt er vanaf wat je doelstellingen zijn, maar je kunt zeker blijven sporten,’ aldus Maarten van Elst. De personal coach en voedingsdeskundige bij Muslim Fit vertelt graag hoe je dat het beste kunt doen.

 

Onderhouden

Sportief gezien is de Ramadan een ongunstige situatie voor je lichaam. Kies daarom niet voor presteren, maar richt jezelf op het onderhouden van je conditie.

‘Een jaar heeft twaalf maanden, één daarvan is de Ramadan. Ik adviseer om sport dan niet op nummer één te zetten. Richt jezelf vooral op het onderhouden van wat je in die andere elf maanden hebt bereikt. Je hoeft absoluut geen volledige rust te houden, maar je kunt het wel wat rustiger aan doen als je merkt dat je lichaam niet goed herstelt.’

 

Verplaats trainingen

Bij voorkeur loop je aan het eind van de middag of in de avond, zodat energie en vocht snel kunnen worden aangevuld.

‘Het is verstandig om een training naar het einde van de dag te verplaatsen. Het liefst zo dicht mogelijk voor het verbreken van het vasten. Als je klaar bent, kun je je lichaam dan direct de ruimte geven om goed te herstellen en hydrateren,’ aldus Van Elst.

 

Kies voor kwaliteit

Je lichaam heeft brandstof nodig om de dag door te brengen. Blijf daarom gezond eten in plaats van je te laten verleiden tot het eten van allerlei vette en zoete snacks.

‘Zeker tijdens de Ramadan gaat kwaliteit boven kwantiteit. Je hebt minder tijd om te eten, dus daar moeten zoveel mogelijk voedingsstoffen in zitten. Kies in een salade bijvoorbeeld voor spinazie in plaats van ijsbergsla. Dat heeft dezelfde smaak, maar bevat meer voedingsstoffen. Kies voor zoveel mogelijk inhoud in iedere hap.’

 

 

Bron: runnersworld

Reactie schrijven

Commentaren: 0