Vijf manieren om goed te herstellen

Heerlijk dat lopen, en nog heerlijker als je goed herstelt.

 

Je lekker inspannen door een eind te gaan hardlopen, is leuk, nuttig en geeft je een fijn gevoel. Maar spierpijn en uitputting na afloop veroorzaken een soort kater die je liever kwijt dan rijk bent.

Hoe sneller je herstelt, des te eerder je weer lekker kunt hardlopen. Misschien niet elke dag, want je kunt ook te veel doen, maar toch zo dat je snel weer verlangt naar de volgende keer. Heerlijk toch?

 

Daarom hebben we vijf manieren verzameld om je lichaam na een inspanning een fikse slinger richting een sneller herstel te geven.

1. Cooling-down
Al ben je nog zo vermoeid, ga toch even wandelen of dribbelen en doe wat oefeningetjes om de eerste stijfheid te voorkomen. Blijf in ieder geval een kwartiertje bewegen.

2. Rekoefeningen
Pak in ieder geval de grote spiergroepen mee: kuiten, hamstrings en quadriceps (voorste dijbeenspieren). Rek rustig en beheerst en natuurlijk nooit door de pijn heen.

3. Drinken
Meestal heb je vanzelf wel dorst. Zorg voor een goede dorstlesser, en let op de aanwezige koolhydraten en elektrolyten (natrium). Neem met tussenpozen kleine slokjes.

4. Eten
Vlak na de finish hebben de meeste lopers geen trek. Tien minuten later lukt het vast beter. Een stukje banaan, een partje sinaasappel, een energiereep, een bruine boterham, een bordje pasta, al naar gelang je behoefte. Zorg voor koolhydraten en vergeet ook de eiwitten niet, zodat je spieren ook bouwstenen hebben om te herstellen en verder te groeien.

5. Koelen en ontspannen.
Door intensief hardlopen ontstaan microscheurtjes in spierweefsel. Douche je met lauw water en draai vervolgens de warme kraan steeds verder dicht. Zo koel je de spieren. Beëindig je douchesessie met een zo heet mogelijke straal. Zo gaat je bloed sneller stromen en bouwstenen aanvoeren.

 

Bron: Runner's World

Reactie schrijven

Commentaren: 0