Vochtinname in de winter

Denk je dat je alleen in de zomer goed moet letten op je vochtinname?

 

Drinken is ’s winters even belangrijk als in de zomer.

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter of als het kouder wordt, verlies je ongemerkt meer vocht dan veel lopers bekend is. Enkele zaken waar je niet meteen aan denkt, zorgen ervoor dat je minder zichtbaar zweet, maar je doet het wel degelijk. Blijf dus ook dan goed drinken.

Kledinglagen

Onderweg draag je in de winter meerdere laagjes kleding, waardoor je voldoende warm blijft. Het zweet wordt afgevoerd van de onderste laag naar een andere, zodat je huid relatief droog aanvoelt. Dat is echter een instinker, want je kunt op die manier wel degelijk veel vocht kwijtraken. Weeg je maar eens voor en na een training.

 

Dorst

Lagere temperaturen verminderen het dorstgevoel. Je merkt het gewoon veel later. Extreme kou kan leiden tot verhoogde nieractiviteit met een verhoogde productie van urine als gevolg. Wat dus zorgt voor meer vochtverlies. De oorzaak hiervan schuilt in het feit dat het lichaam de belangrijkste organen onder extreme omstandigheden voorrang verleent en van bloed blijft voorzien. Op die grotere bloedtoevoer reageren de nieren dan even enthousiast.

Door het wegen, dat we je hierboven adviseren, weet je precies wat je onderweg verliest en dus zou moeten aanvullen.

 

 

Bron: runnersworld

Reactie schrijven

Commentaren: 0