Feiten en fabels over afvallen en sporten

 

Wil je afvallen? Dan is het naast gezonder te eten ook goed om (meer) te sporten.

Hieronder lees je enkele veel gehoorde fabels en feiten over sporten en afvallen.

Doe er je voordeel mee. Maar het meest belangrijk is dat je goed in je vel zit!

Fabel: Als je wilt afvallen is sporten het allerbelangrijkste

Als je wilt afvallen, dan is het aanpassen van je voedingspatroon de eerste en belangrijkste stap. Aanpassen betekent: gezonder eten, kleinere porties en minder kilocalorieën per dag. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat sporten geen verschil maakt. Als je kilo’s wilt kwijtraken, helpen conditiesporten daar zeker bij. Populaire conditiesporten zijn hardlopen, fietsen, (rol)schaatsen, skeeleren, spinninglessen of trainen op cardioapparaten. Maar sporten is geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Als je hetzelfde blijft eten en daarnaast gaat sporten, zie je op de weegschaal niet snel resultaat. Een rekenvoorbeeld: voor het verliezen van 1 kilo lichaamsgewicht moet je ongeveer 7.000 kilocalorieën verbranden. Dat staat gelijk aan meer dan 17 uur joggen.

 

Feit : Sporten helpt om gezonder te leven

Ook al is het voedingspatroon het belangrijkste als je wilt afvallen, sporten helpt wel om gezonder te leven. Je conditie wordt beter, je bent minder snel moe en meer bewegen voorkomt hart- en vaatziekten. Ongeacht of je nou afvalt of niet. En sporten zorgt voor positieve afleiding. Beter een avondje sporten, dan een avondje op de bank. Zeker als je daarbij gaat snoepen of snacken. Sporten versterkt de motivatie om gezonder te leven en dus gezondere keuzes te maken.

 

Fabel: Buikvet verbranden kan door te trainen

Helaas bestaat er geen slimme truc om plaatselijk vet te verbranden. Er is geen training die specifiek je buikvet te lijf gaat. Als je afvalt, gaat dit geleidelijk over je hele lichaam. Als het vet rond je middel verdwijnt, kun je wel gaan trainen om je buikspieren zichtbaarder te maken. En nog een enorme opbrengst: hoe minder buikvet, hoe kleiner het risico op ernstige chronische ziekten.

 

Feit: Als je gaat sporten is de kans groot dat je in het begin zwaarder wordt

Als je gaat sporten kun je in het begin juist zwaarder worden. Veel mensen laten zich hierdoor ontmoedigen, terwijl het juist laat zien dat je resultaat boekt. Je bouwt namelijk meer spiermassa op en dit weegt meer dan vet. Als je bent gaan sporten en niet méér bent gaan eten, kun je ervan uitgaan dat spiermassa die extra kilo’s veroorzaakt. En dat is ‘gezond gewicht’.

 

* Bron: voedingscentrum

Reactie schrijven

Commentaren: 0