Papieren tape: wondermiddel tegen voetblaren?

Het klinkt zo eenvoudig dat je het bijna over het hoofd zou zien, maar simpele papieren tape kan mogelijk voorkomen dat je tijdens het hardlopen voetblaren oploopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Stanford University.

In het onderzoek, onder leiding van Grant Lipman, werden 128 ultralopers gevolgd die in een week tijd een afstand van 250 kilometer liepen. Bij de hardlopers werden op één voet blaargevoelige plekken afgeplakt met papieren tape. Bij de lopers die niet eerder last hadden gehad van blaren werd de tape op willekeurige plaatsen aangebracht.

 

 

Vergelijken

Voor en tijdens ieder deel van de race – de RacingThePlanet ultramarathon – werden de ultralopers enkele keren opnieuw beplakt met tape. Om goed te kunnen vergelijken werd de andere voet niet behandeld.

 

Goedkope blaarpreventie

Op de plekken die getapet waren, ontstonden bij 98 van de 128 lopers helemaal geen blaren. 81 lopers kregen wel blaren op de delen van de voeten die niet beplakt waren met tape. "Het is een belachelijk goedkope, makkelijke methode van blaarpreventie", stelt onderzoeker Grant vast. "De beste manier om de finish te halen, is goed voor je voeten zorgen."

Beste methode

Hoewel de inspanningen tijdens een ultramarathon extreem zijn en de omstandigheden vaak bar, klagen deelnemers meestal vooral over blaren en de pijn die zij met zich meebrengen. Vaak gebruiken ze poeders, smeersels en speciale pleisters om te voorkomen dat ze blaren oplopen, maar onderzoek heeft nog niet aangetoond wat nu de beste methode is.

 

Publicatie

De resultaten van het onderzoek aan de Stanford University worden gepubliceerd in het Clinical Journal of Sport Medicine.

 

Bron: Gezondheidsnet.nl  

Foto: Shutterstock